onsdag 8 augusti 2007

Ruccolasallad med Getost och Pinjenötter till Veteöl


Det har varit en del omotiverad produktplacering av Veteöl i min text så här långt. Därför kommer här ett förslag på en sommarlätt lunch/middag som passar jättebra till just Veteöl.

Systembolaget har försett sig med bra veteöl. Där kan man hitta ganska många trevliga alternativ. Personligen gillar jag den sydtyska veteölen bäst. I synnerhet den, så kallade Hefe-Weissbier, där jästfällningen finns kvar i flaskan, t.ex 1687 Franziskaner, 1557 Paulaner eller 1526 Weihenstephaner. Belgarna har också en stolt veteöltradition och tillverkar minst lika bra Veteöl som grabbarna i Bayern. I Sverige finns endast en Witbier, som veteöl heter i Belgien, nämligen 1563 Hoegaarden. Nu under sommaren har även Slottskällans gamla klassiker Vit gjort tillfällig come back (hoppas, hoppas att den flaska jag fick var defekt, för den var inte god alls). Dessutom finns det i år två franska alternativ, den tillfälliga 11604 Blanche de Wissant och 1514 1664 Blanc från storbryggeriet Kronenbourg. Den sistnämnda smakade dock nästan syntetiskt som alkoläsk och kan knappast rekommenderas till mat.

Ruccolasallad med Getost och Pinjenötter

1-2 Påsar Ruccolasallad

1 Paket körsbärstomater
1 Citron
1 Baguette (eller liknande vitt bröd)

Pinjenötter
Chèvre ost
Honung
Salt
Peppar
Olivolja


Ställ ugnen på 250°C övervärme eller grill.

Häll ruccolasalladen i en vid skål, dela tomaterna och mosa tomathalvora så att kärnorna separeras från fruktköttet i salladen. Salta och peppra. Tillsätt pinjenötterna och saften från citronen (försök undvika cintronkärnorna, de är svåra att skilja från pinjenötterna) samt olja. Eventuellt kan man även tillsätta rivet citronskal, riv isåfall citronskalet innan saften pressas ur frukten.

Skär baguetten lite snett i 1.5 – 2 cm tjocka skivor, placera dem på en plåt och drissla över lite olivolja innan de grillas gyllenbruna på båda sidor (var försiktig när du gillar den andra sidan, den går mycket snabbare). Förse varje brödskiva med en skiva chèvre och grilla ytterligare några minuter tills osten smälter lite.

Placera brödskivorna på salladen i skålen, ringla honung över ostskivorna och servera till en kall Veteöl.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!
Receptet verkar väldigt gott. Det riktigt läskas i munnen när jag läser det.
Tyvärr ammar jag för tillfället och kan inte unna mig så många öl. Jag får testa dem senare. Eller ta en halv åt gången.
/Twisted sister