fredag 3 augusti 2007

Öl som måltidsdryck (ge mig lite slacklina, please)

Även jag är lite av en traditionalist i den här frågan. Jag föredrar ett kraftfullt Barolo till Oxfilé och en spröd Chenin Blanc till fisk. Traditioner till trots, sanningen är att öl är en bättre måltidsdryck än vad vin är. Öl som har en rad egenskaper, t.ex kolsyra som har en tendens att lätta upp tunga maträtter, och en rad smaker, t.ex rökighet, som överhuvudtaget inte finns hos viner eller bara återfinns i väldigt speciella fall.

Där vinmakare nästan verkar lägga en ära i att hålla sitt vins egenskaper hemligt för alla utom en liten skara speciellt utvalda är öltillverkarna tvärtom nästan övertydliga. Det är jättelätt att hitta ett öl som smakar exakt som man vill att det skall smaka. Även om man aldrig druckit av ölet tidigare. Med bara lite övning kan vem som helst hitta det öl som perfekt matchar en maträtt. Även i de fall där man trodde att vinförespråkarna redan hade hittat ”the perfect match”. Testa att byta ut Portvinet mot en Lambic eller Geueuze (nu under sommaren finns det flera intressanta alternativ på Systembolaget, sök under spontanjästa öl) nästa gång du äter Stilton så förstår du vad jag menar. Även om du inte håller med mig så har du råd att misslyckas. När ett vin från världens främsta vinmakare kan kosta tusenlappar, och ibland mer än så, kostar ett öl från världens främsta bryggmästare oftast under hundralappen.

Lite naivt skulle man kunna göra en en analogi mellan underjäst-/överjäst öl och vitt-/rött vin. Underjästa öl jäser under lång tid i kontrollerad temperatur, är ofta ljusa i färgen, har moderat alkoholstyrka och obefintligt smakbidrag från jästen, precis som ett vitt vin. Överjästa öl jäser kraftigt i rumstemperatur, har mycket smak, är vanligtvis lite mörkare i färgen och kan vara mycket alkoholstarka, precis som ett rött vin. Men där någonstans börjar analogin halta eftersom den perfekta ersättaren till vitt vin, i synnerhet som måltidsdryck, heter Veteöl, som är överjäst. Faktum är att det perfekta måltidsölet väldigt sällan är underjäst, oavsett färgen på vinet det är tänkt att ersätta.

För att det här skall bli intressant och roligt att kombinera öl och mat måste man tillåta sig att misslyckas ibland. Ni måste tillåta mig att misslyckas i mina råd till er. Det har man, som sagt, råd med. I annat fall är det fullt möjligt att köra med säkra kort och servera Veteöl till allt. Veteöl är inte inte det perfekta ölet till all mat, men nära nog. Veteöl kommer i sämsta fall bara förhöja smaken av maten, inte mer. Dessutom är Veteöl, tyvärr, exotiskt nog att imponera på såväl ölkännare som andra. Det skvallrar om att man tänkt till lite extra. Men när du väljer öl till mat bör du ha i åtanke att, om man gör rätt, kan totalupplevelsen vara mycket mycket större än summan av delarna.

Förhoppningsvis får jag chans att visa det.

Inga kommentarer: