fredag 17 augusti 2007

I wear Black on the outside, 'Cause Black is how I feel on the inside (Stenlås Svarta Pasta med Bläckfisksås till Stout)

Jag var inne på det här spåret tidigare, när jag försökt förklara att färgen är en ganska dålig parameter att använda sig av när man skall bedöma om ett öl. I det här fallet måste jag dock ge efter. Till den här maträtten serveras Stout. I princip skulle jag, av samma anledning, kunna föreslå Svart Lager (till exempel 1683 Heaven, som kanske är det svagaste kortet från, i övrigt, smått fantastiska Jämtlands bryggeri, 1535 Samuel Adams Black Lager eller 1632 Staropramen Dark), en Dunkel Weissbier (1542 Erdinger Weissbier Dunkel) eller rent av Coca-Cola, för den delen, men det gör jag alltså INTE. Till den här maträtten serveras Stout. Läs vidare så kommer ni förstå varför.

Antigen väljer ni en vanlig Stout (1260 Guinness, 1561 Guinness Extra Stout eller en 1498 Murphy's Irish Stout) och serverar det i ett stort glas, och får en lite mer rustik framtoning på middagen, eller så serverar ni en Imperial Stout (1636 Nils Oscar Imperial Stout, 1355 Slottskällans Imperial Stout eller om ni råkar hitta någon kvarglömd 11646 Old Rasputin Russian Imperial Stout) i ett vinglas på en finare tillställning. Undvik möjligtvis Chocolate-, Oatmeal- och Cream Stout, som också är bra öl men, vars specialkaraktärer gör den mycket mer lämpliga till andra maträtter än just den här.


Stenlås Svarta Pasta med Bläckfisksås (2 port.)

Smör (inte margarin)

1-2 Vitlölsklyftor

1 Gul lök (eller motsvarande mängd charlottenlök)

1 Chilifrukt

3-4 dl Kalamataoliver (Inlagda svarta oliver med kärnor)

2 msk Kapris

2 Burkar Bläckfisk i Bläck (finns i närheten av tonfiskburkarna i vanliga ICA-butiker)

Rivet skal av en citron

Salt och Peppar

Svart Pasta

Sätt på pastavatten och koka pastan efter anvisningarna på förpackningen. Mosa vitlöksklyftorna med sidan av knivbladet, hacka löken fint, dela och kärna ur chilin. Obs. använd inte vitlökspressen, se till hålla vitlöksklyftorna och chilin så intakt som möjligt. Stek vitlöken i rikligt med smör tills den börjar dofta, släng ner löken och chilifrukten. Kärna ur och hacka oliverna, vanligtvis går detta lite lättare om man trycker till oliverna med sidan av knivbladet i stil med vitlöksklyftorna. Hacka även kaprisen och släng ner det i pannan tillsammans med oliverna. Fräs i någon minut och tillsätt därefter innehållet i bläckfiskburkarna. Blandningen skall vara som en sås. Om blandningen är för torr tillsätts mer smör. Se till att det kokar, koka i tre minuter men inte mycket mer än så. Pilla ur vitlöksbitarna och chilin. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen uppepå den svarta pastan och drissla över rivet citronskal. Sätt på dig det lilla svarta fodralet eller fracken, om du är kille, och servera maten med en stout... möjligtvis nynnandes på refrängen till Smiths-låten Unlovable:

I wear Black on the outside
'Cause Black is how I feel on the inside

And if I seem a little strange
Well, that's because I am

But I know that you would like me
If only you could see me
If only you could meet me

Inga kommentarer: