Det finns en hel del olika sätt att utföra ölturism. Ett sätt, som alla som älskar brittisk öl borde göra någon gång, är att köpa och låta sig guidas runt i den brittiska ö-världen av CAMRA’s Good Beer Guide. Ett annat sätt är att åka till Belgien och besöka någon av derasa fantastiska ölmässor, eller till Bayern och besöka en Oktoberfest. Mer om detta senare. Den typ av ölturism jag tänkte prata om i det är inlägget kan man ägna sig åt när man reser av andra skäl än de rent privata, t.ex när man reser med jobbet eller familjen, nämligen bryggeriguidningar. Jag försöker alltid besöka ett lokalt bryggeri när jag besöker nya städer. I synnerhet om det lokala bryggeriet i fråga har någon form av världsrenomé. Mina absoluta favoritbryggeriguidningar är Carlsbergs (gamla) bryggeri i Köpenhamn, Staropramen i Prag och Gotlands Bryggeri. Som ni märker går jag, när det gäller ölturism, ganska långt ifrån min grundprincip – att undvika ljus lager.
Den stora fördelen med Carlsberg, förutom dess fantastiska arkitektur som man kan ta del av när man strövar runt i området, är att det är nedlagt. Jag har varit där flera gånger, första gången som liten grabb som bara fick smaka läsk. Då var det en guidad tur och då fanns det brygghästar i stallet. Senast jag var där fick man gå runt i bryggeriet ensam. Museet är upplevelsebetonat med pedagogiska ljussättningar, ljudeffekter, vidoeskärmar samt instruktiva texter (på danska eller engelska). Helhetsintrycket är att det är ett mycket lärorikt och intressant besök, där man kommer mycket nära bryggprocessen, just på grund av att bryggeriet inte är aktivt. Tråkigt nog var stallet var tomt senast jag var där. Jag trodde det berodde på att hästar inte lika lätt låter sig nöjas med ljuseffekter och videoskärmar men senast jag hörde, så fanns det riktiga brygghästar i stallet igen. Något som helt klart ökar slutbetyget är baren i slutet av rundturen, där man får två öl på entrébiljetten och där stämningen alltid är hög, oavsett vilken tid eller dag man är där. Baren serverar inte bara Carlsbergs och Tuborgs storsäljare. Åtminstone några av kranarna är tillägnade specialbrygder och prestigesatsningar.
Staropramens bryggeri i Prag är också beläget i en vacker byggnad. Även här får man besöka den gamla delen av bryggeriet som inte är i bruk längre. Turen är guidad och inleds och avslutas i ett rum beläget direkt under det gamla kokkärlet, det vill säga det rum där man eldade med ved för att koka vörten. Det gamla bryggeriet är av självfallstyp och tillämpade dubbel dekoktionsmäskning. Allting är är tillverkat i väldigt vacker koppar och är väl bevarat. Enligt guiden brygger de med utrustningen någon gång per år för att försäkra sig om att den fungerar. Turen går sedan vidare via jäsrummen i källaren, där de öppna jäskärlen fortfarande används, och in i nya, rostfria, delen av bryggeriet. Turen avslutas med att man får provsmaka en öl, föga förvånande, en Staropramen. I samma hus som gamla bryggeriet finns dock en pub där man kan fortsätta kvällen, missa inte den. I puben säljs nämligen ofiltrerad öl direkt från sekundärtankarna, d.v.s den öl de borde bjuda på på visningen.
(I Prag finns även några mycket bra bryggpubbar, bland annat Pivovarský dům där man kan sitta och dricka öl med utsikt över de öppna jäskaren).
I Sverige är det ont om riktigt bra bryggerivisningar. Jag inbillar mig att det kan ha att göra med den restriktiva alkoholpolitiken och att det kommer att bli bättre ju fler småbryggerier som etablerar sig. Vanligtvis vill bryggerierna ha nära femhundringen per person, inkluderar middag i priset, utan att tänka på att de, något bakvänt, försöker få betalt för att folk skall göra reklam för dem. Den bästa reklam de kan få för pengar. Gotlands bryggeri är annorlunda, men så är de ju inte ett kommersiellt bryggeri i egentlig mening heller. Gotlands bryggeri är ett pyttelitet bryggeri i en fin byggnad i närheten av domkyrkan i Visby. Eftersom bryggeriet ägs av Spendrups och fungerar som den stora bryggerikoncernens pilotbryggeri har de väldigt begränsat produktutbud. Bara Wisby Klosteröl tillverkas i bryggeriet, faktiskt. Wisby Pils tillverkas av Spendrups på fastlandet. Å andra sidan har bryggeriet ofta många, mer eller mindre lyckade, provbryggningar man kan få chans att smaka på. Till skillnad från Carlsberg och Staropramen är det på Gotlandsbryggeri faktiskt provsmakningarna som är det mest intressanta. På guidningen får man se deras lilla lilla, men vackra, kopparbryggverk, deras öppna jästankar och en buteljeringsmaskin men det är i provrummet de gör sig förtjänta av den femtilappen det kostade att gå in.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar