
När jag var i Thailand gick jag på en matlagningskurs där vi turister fick lära oss att laga de viktigaste maträtterna i det thailändska köket. Då visste jag inte det jag vet idag, att fisksåsen, som de så frekvent använder sig av, praktiskt taget är exakt samma sak som surströmming. Surströmming som får ligga för länge blir helt flytande, det är det som är fisksås. Lukta på fisksåsen så kanske du tror mig.
Lambic är spontanjäst öl. Jag hoppas kunna återkomma till denna ölsort och till de bryggerier som förser oss med den. Smakmässigt rör sig Lambic i ett gränslandet mellan öl, vin och cider. Vildjästen bidrar med smaker som man inte hittar i några andra ölsorter. Ölet är alltid mer eller mindre syrligt och har ofta smaker som beskrivs med mindre angenäma ord som ladugårdsplan, hästfilt osv. Jag inbillar mig att dessa smaker kommer spela jättebra med den fermenterade fisken i den thaländska fisksåsen.
När man skall laga thaimat är ett besök på den lokala thaibutiken ett absolut måste. Köp ingeting på ICA, förutom möjligtvis kokosmjölk och jasminris, där ”etnisk” mat är dyrt och dåligt. Om din lokala thaibutik har hemgjord currypasta, välj den. Fråga annars efter den currypasta de själva skulle föredra (Blue Dragon är inget alternativ)
Grön Curry
1 Burk Kokosmjölk
5-6 Kaffir Lime Leaves
2-3 msk Grön Currypasta
1-3 msk Fisksås (Oyster Brand)
1-2 msk Socker
4-6 Eggplants (vita auberginer, ser ut som pingisbollar med stjälk)
2-3 grovt strimlade kycklingfiléer, motsvarande mängd strimlat fläskött, en förpackning Bläckfiskringar eller Seafood Cocktail
Sweet Basil
2-3 Chilifrukter
På kokosmjölksburken står det ”Skakas väl”, gör inte det. Öppna den och separera det fasta kokosfettet från den flytande koksosmjölken. Dela Lime Leave:en och ta bort mittensträngen. Skär upp eggplantorna i kvartingar eller tredjedelar. Det är bra om delarna är så lika varandra i storlek som möjligt. Receptet skiljer sig lite beroende på om man väljer kyckling/fläsk eller seafood. Lägg en rejäl klick kokosfett i en stor stekpanna, gryta eller wok. När fettet har smält finfördelas currpastan i fettet. När curryn börjar dofta tillsätts Limeleaves. Om man föredrar fläsk eller kyckling tillsätts det nu, när köttet är genomstekt tillsätts kokosmjölken, sockret och fisksåsen. Annars tillsätts kokosmjölken, sockret och fisksåsen direkt. Låt blandningen koka upp och tillsätt eggplantorna. Eggplantorna skall bli mjuka men ha kvar ett visst tuggmotstånd. Bläckfiskringarna tillsätts så att de får koka i minst tre minuter, men inte så mycket mer, innan eggplantorna är klara (kan vara svårt att få till första gången man lagar maträtten). Rör ner Sweet Basil-bladen i den varma blandningen. Tillsätt det kvarvarande kokosfettet i en klump i mitten av serveringsskålen och låt den flyta ut av sig själv, drissla över strimlad, urkärnad, chili.
Servera med Jasminris och ett glas Lambic.
På systembolaget kan man fortfarande ha tur att hitta någon av följande
11616 Cantillon Iris (45.30kr)
11667 Cantillon Grand Cru Bruocsella (80.80kr)
11699 Cantillon Rosé De Gambrinus (71.90kr)
11663 Cantillon Vigneronne (84.80kr)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar