måndag 30 juli 2007

Bulk vs. Yta

När man går in på ölavdelningen på en modern systembolagsbutik (finns de gamla hederliga butikerna där man handlade över disk kvar?) möts man alltid av samma sak – rad ut och rad in med backar och flak med flaskor och burkar av märkena Sofiero, Mariestad, Kung, Norrlands Guld etc. Alltså, öl med samlingsnamnet Ljus Lager. Övriga öltyper, det vill säga Mörk Lager, Ale, Porter/Stout, Veteöl, Spontanjäst Öl och Specialöl, får allihop plats på en hylla som kan variera i bredd från en meter upp till några meter. Det här förhållandet återspeglas även i försäljningsstatistiken. Den statistik jag har kommer förvisso från Systembolagets årsredovisning 2005 men det finns ingen anledning att misstänka att något förändrats radikalt sedan dess. År 2005 såldes 179 miljoner liter öl, varav c:a 171 miljoner liter var Ljus Lager. Att öl skall vara ljus och av lagertyp (pilsner) finns också med oss i sociala sammanhang. Hur många gånger har man inte hört citatet ”Jag gillar inte mörk öl” från en person som troligtvis inte gillar någon form av överjäst öl oavsett om den är mörk eller ljus? Jag har även många vänner, som jag beundrar och ser upp till i nästan alla sammanhang, vars favoritöl heter Norrlands Guld, Heineken eller Lapin Kulta utan en tanke på att dessa öl, smakmässigt, nästan är omöjliga att skilja från varandra.

Jag vill inte förvilla mig in i en diskussion där kvalitetsparametrar blir argument för att bevisa att vissa ölsorter är dålig öl som dricks av dåliga människor. Sanningen är den att det finns bra Ljus Lager också. Relationen är snarare samma som relationen mellan amerikansk och icke amerikansk film. Där film från Hollywood håller ultrahög kvalitet, är lättillgänglig och riktar sig en bredare publik vilket givetvis inte tilltalar en sann cineast, som ser allt som produceras i filmväg och därför tilltalas av det som är lite udda och annorlunda, och därför medvetet väljer filmer som är producerade utanför USA. Jag skulle, tror jag, lyckas skilja en Heineken från en Mariestads i ett blindtest. En öl från det absoluta lågprissegmentet (som t.ex Harboe Pilsner för 16.80 kr/liter, Kung eller Dansk Fadöl för 17 respektive 18 kr/liter) är tämligen lätt att skilja från en öl prestigesegmentet (Lundgrens Lager och Nils Oscar – God Lager för 47.87 kr/liter eller Landsort Lager för 53.80 kr/liter). Likheten är dock mer slående än skillnaden. I synnerhet om man blandar in en överjäst öl i samma blindtest. Ingen, överhuvudtaget ingen, skulle missa att skilja en Sydtysk Veteöl från en Imperial Stout. Därför kommer den här bloggen nästan uteslutande handla om de öl man hittar på den lilla hyllan bakom bergen av ölflak.

Ljus Lager är helt enkelt jävligt ointressant!

4 kommentarer:

Unknown sa...

Hejsan Malte!
jag kommer till helgen bege mig ut i skogen för att fiska med vänner. Traditionellt brukar vi förtära fetthaltig kost - korv, chips etc, och till detta oftast öl av typen ljus lager som du tog upp så fint här ... Jag undrar om du kan ge tips på god öl som passar till mkt fettrik kost och som fungerar att inmundiga i en bastu (kyld öl ..)??

mvh
nils

Bondmorsarvet sa...

Hej Malte
Du skriver snyggt på din blogg, fast jag blir lite bekymrad. Jag har flera Mariestad i kylskåpet. Ska jag inte dricka upp dem fast jag tycker så mycket om dem?

Örjan Kvist sa...

Hej Malte
Jag har nyligen varit på en marknad och köpt närproducerad lammkorv och getost. Jag hade tänkt inmundiga desssa deliakatesser med ett gott öl. Jag hade Lapin Kulta i mina tankar, men nu när jag läser din blogg så blir jag så tvehågsen. Kan du rekomendera mig ett öl, som framhäver dessa goda produkter?
Örjan Kvist

Anonym sa...

Hej Malte!
Kul med din blog jag ska läsa den och försöka lära mig mer.

Jag är en sådan typ som känner mig totalt puckad vad gäller vilket öl och vin man ska ha till maten. Men jag tycker det kan vara ganska gott ändå. Tycker du att sådana som jag vanhelgar drycken?